Over Ons

Disclaimer: The people who teach it, usually need it the most 😉

Stichting Loodens

Wil je meer onderling begrip ontwikkelen in je relaties en organisaties? Dan willen we jou helpen. Wij zijn een Not-For-Profit-Stichting en willen mensen en organisaties helpen bij het ontwikkelen, herstellen en onderhouden van een diepere verbinding met zichzelf en de mensen om hen heen. Wij willen onze diensten vrij toegankelijk houden en je bent dus welkom, met of zonder financiële bijdrage.

Wat doen wij?

De manier waarop wij je helpen om keer op keer tot onderling begrip te komen, is door een praktische vorm van empathie. Deze vorm kun je zelf leren en is in één zin te omschrijven als met aandacht, hardop of in jezelf, contact maken met behoeften van de ander of jezelf.

Zo leren we je empathie te ontwikkelen met wie dan ook. Van een collega met wie je een misverstand hebt tot je partner met wie je meer diepgang zou willen. Van familieleden tot vrienden, de kracht van empathie blijkt vrijwel elke keer het verschil te maken tussen een gesloten en een open gesprek. Wij leren je deze kracht toe te passen in de cursus Ruzie Maken Met Respect en via een handleiding voor open gesprekken.

We leren je ook een verbinding te herstellen door middel van 1-op-1 conflictbemiddeling. Wanneer je er even zelf niet uitkomt, bieden wij je een vorm van mediation aan waarbij we je helpen het conflict zélf op te lossen, zonder dat je de ander daarbij nodig hebt. Vervolgens kun je na één of meer gesprekken met ons, met meer ontspanning en vaardigheden het gesprek aangaan met diegene waarmee je een ruzie of conflict had.

Daarnaast helpen we jou om relaties te versterken. Net als een spier in je lichaam, kun je empathie ook zien als iets dat je dagelijks of wekelijks kunt trainen. Wij faciliteren een netwerk van mensen met wie je wekelijks kunt oefenen om je niveau waarop je speelt op peil te houden en zelfs sterker te maken. Je bent ook welkom bij ons wekelijkse vragenuur en we bieden je inspiratie aan in de vorm van tools, video’s, verhalen en bijeenkomsten.

Kortom: wij willen er alles aan doen om jou te helpen meer empathie en begrip te ervaren in je persoonlijke en zakelijke relaties.

Waarom doen we dit?

Loodens komt van het Latijnse woord voor Spelen.

Wij geloven dat we op een duurzame manier de toename van ongezonde stress, eenzaamheid en depressie in onze samenleving kunnen ombuigen naar meer verbinding, balans en plezier.

De manier waarop wij deze ombuiging realiseren is empathie, een ander woord voor begrip.
Hierdoor begrijpen mensen zichzelf beter, worden ze zelfredzamer. Tegelijkertijd begrijpen mensen die empathie ervaren anderen beter en omgekeerd worden ze ook meer begrepen door anderen. Vanuit dit empathisch begrip ontstaat een diepere verbinding die als medicijn tegen stress, eenzaamheid en depressie werkt.

Dit empathische proces willen we faciliteren om zo meer betekenisvolle, liefdevolle levens vol plezier te leiden, zowel op individueel als op het niveau van organisaties.

Loodens komt van het woord “spelen” in het Latijn. Deze staat van spelen is waar we elke keer weer naar terug willen keren in onze relaties.

Wie inspireren ons?

De verschillende tradities die zich richten op het vergroten van onze capaciteit voor compassie en zelfbewustzijn vormen de kern van wat wij doen. Daarnaast vinden wij het bewustzijn van behoeften, zoals dat oorspronkelijk is ontwikkeld door Marshall Rosenberg, een waardevol proces om tot meer onderling begrip te komen en zo met meer respect voor elkaar leren samen te leven. Daarnaast zijn er duizenden teachers voor wiens lessen wij dankbaar zijn. Hier een onvolledig lijstje van mensen die ons vrijwel dagelijks ïnspireren.

Marshall Rosenberg, Ken Wilber, Marie Miyashiro, Brené Brown, Eckhart Tolle, Thich Nhat Hanh, LaShelle Lowe-Chardé, Philip Bromberg, Seth Godin, Krista Tippet, Frederic Laloux, Miki Kashtan, Gabor Maté, het neefje van Yves, onze studenten en cliënten.