Wat is Hét Moment om wat te Zeggen?

Foto vrijgegeven onder creative commons door: https://bit.ly/2Dq1xME

 

Mijn naam is Yves en ik geef eerste hulp bij gesprekken namens Stichting Loodens.

We kennen volgens mij allemaal dat gevoel in onze buik, als we na afloop van een gesprek er opeens achter komen dat we in een gesprek niet hebben gezegd wat er écht speelde, niet oprecht zijn geweest, niks durfden te zeggen en uit angst of onzekerheid maar weer op onze tong beten. Dat pijnlijke gevoel na afloop in onze buik…

….Aaaargh!

Dat gevoel geeft aan hoe belangrijk het voor ons is om onszelf te uiten en hiervoor hebben we SpeakUP & CheckIN ontwikkeld. Om te zeggen wat er écht speelt en even bij de ander in te checken hoe onze boodschap overkomt.

Nu krijg ik regelmatig de vraag:

“Wat is nou een goed moment om iets te zeggen?”

Als antwoord op die vraag komt dan mijn zeilboot-avontuur naar boven.

Tien jaar geleden heb ik eens een tweedehands zeilboot gekocht, van een meter of acht, die al wat jaren op de kant had gestaan en onder het mos zat.

Ik had namelijk het idee opgevat dat zeilen wel wat voor mij zou zijn. Ik had een boek over zeilen gekocht, een motortje erbij en de wereld van het water lag aan mijn voeten.

Om een lang verhaal kort te maken: ik heb er geen enkele keer mee gezeild, de zeilboot lag uiteindelijk jaren ongebruikt in een gracht van Amsterdam en het motortje is gestolen.

Maar dat boek over zeilen, daar heb ik nog wel wat aan gehad.

Net als met die zeilboot ben ik ook in dit boek niet ver gekomen, ik heb alleen het eerste hoofdstuk gelezen.

In dat hoofdstuk gaat het voornamelijk over de regels op het water. Kleine boten wijken voor grote boten of andersom, nou, ja, in ieder geval stonden er wel twee pagina’s vol met regels op het water in dat eerste hoofdstuk.

Onder die hele rij regels, aan het einde van het hoofdstuk, stond nog één paragraaf en die is me wél bijgebleven.

De paragraaf ging ongeveer zo:

Als de wind stormachtig wordt, dan is het op een gegeven moment veiliger om de zeilen naar beneden te halen.

Wat is een goed moment om de zeilen naar beneden te halen?

Het eerste moment dat je denkt: is dit een goed moment om de zeilen naar beneden te halen?

Dat geldt dus ook voor SpeakUP & CheckIN:

Het eerste moment dat je denkt: is dit een goed moment om wat te zeggen?

Dát is het moment.
———————————————————————————–
Disclaimer: those who teach it usually need it the most.
———————————————————————————–